Årsmelding for 2024
Under visjonen «Jesus Kristus til nye generasjoner og folkeslag» har vi i Normisjon region Hordaland gleden av å tjene Gud og våre medmennesker.
Denne visjonen driver alt vårt arbeid – lokalt og globalt – og forener oss i kallet om å dele evangeliet i ord og handling. Vi ønsker at enda flere skal få møte Jesus gjennom våre fellesskap og vårt engasjement.
Disse fokusområdene preger all vår virksomhet. Vi står sammen om oppdraget, hver i våre tjenester og gaver, fordi vi vet at vi trenger hverandre for at nye mennesker – her hjemme og helt til jordens ender – skal få møte Jesus. Vi tror det er Jesus selv som har gitt oss dette oppdraget, og vi går ut i tillit til hans løfter og kraft.
Plante
Beskrivelse for denne blokken. Bruk denne plassen til å beskrive blokken din. Enhver tekst vil fungere. Beskrivelse for denne blokken. Du kan bruke denne plassen for å beskrive blokken din.
Utvikle
Beskrivelse for denne blokken. Bruk denne plassen til å beskrive blokken din. Enhver tekst vil fungere. Beskrivelse for denne blokken. Du kan bruke denne plassen for å beskrive blokken din.
Lede
Beskrivelse for denne blokken. Bruk denne plassen til å beskrive blokken din. Enhver tekst vil fungere. Beskrivelse for denne blokken. Du kan bruke denne plassen for å beskrive blokken din.
Sammenkoble
Beskrivelse for denne blokken. Bruk denne plassen til å beskrive blokken din. Enhver tekst vil fungere. Beskrivelse for denne blokken. Du kan bruke denne plassen for å beskrive blokken din.
Hilsen fra regionlederen
2024 er det første året hvor vi for alvor har satt PULS-strategien i bevegelse. Strategien handler om å Plante, Utvikle, Lede og Sammenkoble, og det er akkurat dette vi har fått gleden av å oppleve.
Det har vært utrolig inspirerende å se hvordan nye initiativer har skutt fart, hvordan lokale ledere har tatt modige steg fram, og hvordan stadig flere av oss har blitt bevisste på hva det betyr å stå sammen i oppdraget om å dele evangeliet om Jesus Kristus.
Midt i dette ser vi Guds tydelige ledelse. Det gjør meg takknemlig. Og her vil jeg rette en spesiell takk til alle frivillige, foreninger, menigheter og givere som trofast har båret arbeidet. Deres engasjement og innsatsvilje gjør hele forskjellen!
I løpet av året har jeg reist rundt og møtt mange av dere som utgjør Normisjon i Hordaland.
Gang på gang har jeg sett noe som kjennetegner oss: Et smittsomt engasjement, en enorm vilje til å stå på, og ikke minst ønsket om å gi videre det beste vi har – troen på Jesus Kristus, vår frelser. Det er nettopp denne felles troen som binder oss sammen og gjør oss sterke som fellesskap.
Regionen vår er velsignet med et rikt og mangfoldig misjonsarbeid. Vi har livskraftige foreninger, menigheter som vokser, korarbeid blant barn og unge, og flotte tilbud for studenter og unge voksne.
Norkirken Nordhordland, Norkirken Bergen og Norkirken Os har opplevd at nye mennesker har kommet til og funnet sin plass i fellesskapet gjennom året.
Vårt internasjonale engasjement har også båret frukt, med tettere kontakt og dypere relasjoner til Mali, Bangladesh og Nepal. Vi gleder oss også stort over at ledertreningsprogrammet Agenda1 nå er i gang med å utforske muligheter i Aserbajdsjan.
Økonomisk står vi i en viktig omstilling, og vi gleder oss over at hele 21 nye faste givere har sluttet seg til i 2024. Dette gir grunnlag for videre vekst og enda sterkere innsats med fokus på fast givertjeneste til region Hordaland framover.
Vi har mange grunner til å se lyst på framtiden. Ikke minst på grunn av den fantastiske frivilligheten som bærer arbeidet vårt, men først og fremst på grunn av hvem Gud er: Han er god og ønsker at alle mennesker skal få lære Ham å kjenne. Jesus Kristus er vårt håp og vår styrke i alt vi gjør.
La oss fortsette å stå sammen, bygge fellesskap, og bringe evangeliet videre til stadig flere. Takk for at akkurat du er en del av Normisjon Hordaland. Gud velsigne deg!
Vennlig hilsen
Kristian Bjørkhaug
Regionleder
Året starter med Bønneuken 2024
Bjørgvin Bispedømme og Normisjon besøker vennskapkirker på Cuba
Basar på Fitjar
Agenda1 Bergen starter ny runde
Årsmøte i Galleri Normisjon Bergen
Årsmøte i Normisjon region Hordaland
Soul Children Gathering Vest
Misjonskveld med Gladstone Rajesh Kumar
Galleri Normisjon Bergen feirer ett år
Pinsefest for alle på Frekhaug
Tro på hjemmebane-kurs
Soul Church med Arna og Bergen Soul Children
Familien Haaland sendes ut til Bangladesh
Pastorinsettelse i Norkirken Nordhordland
Foreningstreff i Sunnhordland
Velkommen til Bergen for studenter
Første Undervisningskveld Bibel tro og tanke
Fagdag for Galleri Normisjon i Bergen
Sammen i lovsong Norkirken Nordhordland
Misjonssøndag i Arna kyrkje
Misjonskveld «Med hjerte for misjon» med Tore Bjørsvik
Nordhordlandsfest
Julemesse i Bergen
Julekonsert med Norkirken Nordhordland og Norkirken Bergen
Misjon
Vi vil etablere misjonerende fellesskap, utruste ledere og styrke samarbeidspartnere som bygger samfunn det er godt å leve i.
Vi vil fokusere spesielt på folkeslag som ennå ikke har hørt evangeliet. Vi vil plante husfellesskap i private hjem som samles om guds ord, bønn og engasjementet for misjon.
Misjonærer fra Hordaland
Mange misjonærer har reist fra Hordaland opp gjennom årene. I 2024 har vi kunnet følge familien Haaland som reiste ut til Bangladesh på tampen av den norske sommeren. Gjennom dette har vi fått en ekstra nærhet til misjonsarbeidet de står i, og som vi får være med å støtte i bønn og gaver. På denne måten står vi sammen om det globale misjonsoppdraget.
Agenda1 lærefellesskap er et verktøy som er tatt i bruk flere steder også internasjonalt. Svein Høysæter (ansatt) og Eli Tveitane (frivillig) har deltatt i et team som etablerte dette i Mali. Høysæter har også jobbet med dette i Bangladesh, og nå senest i 2024 i Aserbajdsjan.
Samarbeidsråd for Menighet og Misjon (SMM)
Normisjon region Hordaland er aktiv deltaker i Samarbeidsrådet for Menighet og Misjon (SMM) i Bjørgvin bispedømme. SMM er et nettverk som kobler sammen Den norske kirke, fagfelt-akademia innenfor misjon og syv norske misjonsorganisasjoner (deriblant Normisjon) for å styrke misjonsengasjementet i menighetene. Målet er at alle menigheter i alle bispedømmer skal ha en levende kobling til ytre misjon.
Misjonsorganisasjoner i SMM: Himalpartner, Areopagos, NMS (Det Norske Misjonsselskap), Stefanusalliansen, Misjonsalliansen, Den Norske Israelsmisjon og Normisjon. I 2024 fortsatte Thomas Hammer som Normisjons representant i SMM Bjørgvin.
Gjennom SMM har flere menigheter i Bjørgvin opprettet formelle samarbeidsavtaler med Normisjon. Slikt samarbeid forplikter menighetene til konkret støtte i bønn, givertjeneste og formidling for et misjonsprosjekt.
Vi ser at dette skaper engasjement lokalt samtidig som det velsigner mennesker langt borte. Dette er et flott uttrykk for at menighet og misjon hører sammen! Vi oppfordrer alle Normisjon-venner til å hjelpe sine lokale menigheter til å få på plass en slik samarbeidsavtale med Normisjon dersom de ikke har det. Slik kan enda flere menigheter i Hordaland kobles på global misjon og bli en del av Normisjons store fellesskap verden over.
Normisjons ansatte samt frivillige medarbeidere har deltatt på gudstjenester med forkynnelse og informasjon om Normisjons arbeid.
Menighet | Land |
---|---|
Arna kyrkjelyd | Bangladesh |
Stord kyrkjelyd | Cuba |
Olsvik menighet | Nepal |
Ostereidet kyrkjelyd | Senegal |
Norkirken Nordhordland | Bangladesh |
Norkirken Bergen | Mali og Bangladesh |
Sælen menighet | Mali |
Kristent Interkulturelt arbeid (KIA)
Også her hjemme i Hordaland finnes det mange folkeslag rundt oss – mennesker med ulik kulturell og religiøs bakgrunn som har bosatt seg i vårt nærmiljø. Vi ønsker å formidle Jesu kjærlighet til innvandrere og flyktninger som kommer hit, og derfor samarbeider vi med organisasjonen KIA (Kristent Interkulturelt Arbeid).
KIA Bjørgvin driver et flott inkluderingsarbeid gjennom flerkulturelle treff, språkkaféer, praktisk hjelp og samtalegrupper. Behovene er store, og det finnes utallige muligheter for å være Jesu utstrakte hender og føtter blant våre nye landsmenn. I 2024 støttet Normisjon region Hordaland KIA Bjørgvin økonomisk (på linje med fjoråret, da vi gav 27 500 kr).
Vi skulle gjerne også sett en Normisjon-representant i KIAs lokale styre. Dette har vist seg utfordrende å få på plass, men vi gir ikke opp å finne de rette personene til slike verv. Gjennom KIA ønsker vi å vise nestekjærlighet i praksis og invitere mennesker fra alle kulturer inn i fellesskapet med Jesus. Interkulturelt arbeid er en naturlig del av misjonsoppdraget vårt – misjon handler jo om hva det vil si å være kirke i dag, både globalt og lokalt.
Fellesskap
Vi vil plante og utvikle fellesskap der Guds rike blir synlig, nye kommer til tro på Jesus og lærer å dele livet og troen med andre. Fellesskap som Jesus er en del av skal kjennetegne måten vi samles på i Normisjon.
Misjonsforeninger
Misjonsforeningene er en bærebjelke i Normisjon Hordaland. I generasjoner har trofaste grupper møttes jevnlig for å be, gi og dele misjonsengasjement. Kallet til misjon er like tydelig nå som før, og vi ønsker å føre misjonsarven videre til nye generasjoner.
Det gleder oss å se foreninger som får med seg nye medlemmer i fellesskapet. Mange rundt oss er bare et spørsmål unna å bli med – derfor vil vi våge å invitere flere inn. Per 31.12.2024 var det 28 aktive misjonsforeninger i regionen (2023: 29). Foreningenes fellesskap, bønneliv og giverglede betyr enormt mye både for den enkelte deltaker og for Normisjons arbeid lokalt og globalt. Vi oppmuntrer også til å starte nye misjonsfellesskap, slik at enda flere kan engasjeres i misjonsoppdraget.
Direktemedlemmer
Normisjon region Hordaland hadde 89 direktemedlemmer ved utgangen av 2024 (2023: 94). Dette er personer som står direkte tilsluttet Normisjon. Mange av dem er aktive i en lokal sammenheng, og noen er kun tilsluttet Normisjon uten å være medlem i en lokal forening/menighet.
Direktemedlemskap gir en ekstra mulighet til å tilhøre Normisjons fellesskap og delta på årsmøtet med stemmerett. Gjennom direktemedlemskap kan en delta på Normisjons generalforsamling med stemmerett etter forhåndstall.
Menigheter
Normisjon har etter hvert flere menigheter i Norge, og i Hordaland har vi tre: Norkirken Os, Norkirken Nordhordland og Norkirken Bergen. Menighet og misjon henger uløselig sammen – menigheten er Guds redskap for å nå verden med Jesus.
Våre menigheter tar aktivt del i Normisjons visjon «Jesus Kristus til nye generasjoner og folkeslag». Gjennom gudstjenester, smågrupper og lokalt diakonalt arbeid får menighetene være lys og håp der de er. Samtidig støtter de opp om Normisjons internasjonale arbeid i bønn og givertjeneste.
I dag er også nye folkeslag representert i våre nabolag og lokale relasjoner. Som kristne er vi også sendt til dem. Vi er takknemlige for menighetenes bidrag – de er viktige misjonsfellesskap lokalt, og nye mennesker har kommet til og blitt en del av fellesskapene i løpet av året.
Agenda 1 Hordaland
For å utruste menigheter til vekst har vi satsingen Agenda 1 i regionen. Agenda 1 er et læringsfellesskap som hjelper menigheter å finne praktiske veier for å nå ut med evangeliet. I perioden 2023–2024 deltok seks menigheter (inkludert alle våre tre Normisjon-menigheter) i Agenda 1 Bergen.
Vi har hørt inspirerende vitnesbyrd om vekst: nye mennesker har kommet til tro, og menighetene har fått en klarere forståelse av sitt lokale misjonsoppdrag. Derfor var det svært gledelig at nesten alle menighetene fra forrige runde – pluss noen nye – ønsket å være med på en ny toårig Agenda 1-runde (2024–2025). Det betyr at menigheter i vårt område fortsatt går sammen for å lære, dele erfaringer og heie på hverandre i misjonsoppdraget. Agenda 1 handler om nettopp dette: å ikke gå alene, men som menigheter stå sammen om å nå nye mennesker.
Vi takker Gud for fruktene vi ser og har forventning til det han vil gjøre videre gjennom Agenda 1 – både her hjemme og i våre samarbeidsland.
Deltakere: Bergen Frikirke, Kristkirken og Influx Os-fellesskapet, Norkirken Bergen, Norkirken Nordhordland, Norkirken Os.
Formiddagskafé i Kompagniet
En tirsdag i måneden i 2024 har frivillige fra Norkirken Bergen og misjonsforeninger i Bergensområdet invitert nabolaget inn på kaffe, vafler og prat i misjonssenteret i Bergen. I løpet av kafétiden har det også vært en kort andakt og fokus på Normisjons arbeid.
Håpet med disse treffpunktene er å bygge fellesskap med mennesker i nærmiljøet og dele troen på en naturlig måte. Nye relasjoner har blitt etablert – blant annet har besøkende i Galleri Normisjon Bergen blitt invitert med på formiddagskafé. Samspillet mellom butikken og formiddagskaféen har vært positivt. Samtidig erfarer vi at det tar tid og krever tålmodighet å nå ut til nye mennesker.
Ledergruppen reflekterer fortløpende over hvordan innholdet kan tilpasses slik at flere finner seg til rette. Vi er innstilt på å jobbe videre med dette tiltaket i 2025, for vi tror slike åpne møteplasser kan bety mye for nabolaget og gjøre Jesu kjærlighet synlig i praksis.
Pinsefest på Frekhaug
Den gode tradisjonen med å samle Normisjons folk til pinsefest på Frekhaug 2. pinsedag holdt frem også i 2024. Etter et godt møte og fine samlinger for barn og unge, fulgte det på med grilling og aktiviteter på uteområdet til Nordhordland Folkehøgskole.
Norkirken Nordhordland 20 år
Norkirken Nordhordland feirer i år sitt 20-årsjubileum, samtidig som menigheten markerer et viktig lederskifte. Under pinsefesten i mai ble pastor Arve Reigstad takket av etter nesten 20 år med trofast tjeneste. Reigstad har vært en sentral skikkelse i menigheten siden han tiltrådte i august 2005, og han har spilt en nøkkelrolle i utviklingen av menighetens aktiviteter og åndelige liv.
Samtidig har menigheten ønsket velkommen sin nye pastor, Bjørnar Sæle (26), som formelt tiltrådte 1. august. Sæle ble innviet som pastor i en seremoni søndag 11. august, hvor en fullsatt kultursal i Meland Aktiv deltok.
Foreningstreff i Sunnhordland
I Sunnhordland var det foreningstreff på Tysnes den 27. august og på Gilje den 28. august. Regionleder Kristian Bjørkhaug deltok på foreningstreffene med forkynnelse og informasjon om misjonen.
Misjonskvelder i Kompagniet
Torsdag 25. april fikk vi besøk av Gladstone Rajesh Kumar, tidligere leder av Normisjons Asia-base. Sammen med Hallgeir Haaland satte de fokus på Bangladesh og hvordan det er å være kristen der.
Onsdag 16. oktober fortalte Tore Giil Bjørsvik fra Normisjons misjonsarbeid, og delte sine betraktninger rundt gleder, utfordringer og muligheter som Normisjon møter på.
Bønneuke i regionen Hordaland
Første uken i januar organiserte vi bønneuke i hele regionen. Staben sendte ut e-post med tema for dagen og det ble lagt ut bønnevideo som ressurs for enkeltpersoner, fellesskap og lag. Det var gjort tilgjengelig video for hver dag gjennom uken fra mandag til fredag.
Videre var det onsdag 3. januar bønnemøte i Kompagniet i Bergen. Vi opplever at Den Hellige Ånd taler til oss om å søke Gud i bønn for misjonsarbeidet og evangeliets framgang. Å starte året i bønn og Guds nærvær hjelper oss til å leve og lede i bønn.
Basarer og messer
Gjennom året har det vært avholdt basarer og messer rundt omkring i regionen. Det er lagt ned stor innsats fra frivillige i misjonsforeninger og menigheter for å gjennomføre dette. Det samles inn penger til Normisjons arbeid i utlandet og lokalt i Hordaland.
Basarer og messer
Basarer og messer | |
---|---|
Midtgård bedehus | Leiknes Kvinneforening |
Fitjar | Fitjar Normisjon |
Vik, Øygarden | Gutten barneforening |
Huglo | Huglo Santalforening |
Nautnes | Skjold Kvinneforening |
Mosterhamn | Moster Normisjonsforening |
Lohne | Espeland Santalforening/Haukeland indremisjon |
Lonevåg | Gjerstad Santalforening |
Stamnes | Straume barneforening |
Ytre Arna | Tusenfryd kvinneforening |
Solsvik | Sotra Normisjon |
Foldrøyhamn | Foldrøy Santalforening |
Julemessen i Bergen | Normisjonsfellesskap i Bergen |
Øvrebygda, Fitjar | Øvrebygda Normisjon |
Tysnes | Tysnes Normisjon |
Barn og unge
Vi vil se flere barn og unge komme til tro på Jesus og leve som disipler av ham. Dette skjer ved å fasilitere fellesskap og aktiviteter som samler barn og unge og viser dem vei mot Jesus.
Ved utgangen av 2024 var det 18 lag i Acta Hordaland (2022: 15, 2023: 15), med rundt 300 registrerte deltakere (2022: 265, 2023: 279).
Det bobler av liv og engasjement i barne- og ungdomsarbeidet vårt! Etter flere utfordrende år ser vi nå en tydelig positiv utvikling. Nye grupper har startet opp, og eksisterende tilbud vokser. Ved utgangen av året kunne Acta Hordaland glede seg over flere lokallag enn året før, med rundt 300 barn og unge som deltakere i våre fellesskap. Kurvene peker oppover, og vi merker en fornyet giv blant både ledere og deltakere.
At så mye godt kan skje, skyldes ikke minst de mange frivillige som legger ned tid og hjerte i dette arbeidet. Aktiviteter og tilbud hviler ofte på skuldrene til noen få – deres innsats gjør en enorm forskjell.
Vi vil derfor rette en stor takk til alle dere som stiller opp som ledere i lokallag, kor, leirer og arrangementer. Dere er med på å virkeliggjøre Actas visjon om at «barn og unge møter, følger og ærer Jesus Kristus» i Hordaland. Sammen får vi se denne visjonen bli virkelighet, og det inspirerer oss til å fortsette!
Barnelag og tweensarbeid
For de yngste i regionen finnes det flere levende fellesskap. To søndagsskoler og en gutteklubb er tilsluttet Acta Hordaland som barnelag. Ukentlig eller annenhver uke samles ivrige barn til samlinger med fokus på tro og fellesskap. En typisk samling for de minste inneholder blant annet:
- En engasjerende andakt eller bibelfortelling tilpasset barna
- Fokus på misjon og å lære om hvordan vi kan hjelpe andre
- Kreative hobbyaktiviteter, lek og spill som knytter gruppen sammen
- Kanskje også noe godt å spise, slik at måltidsfellesskapet blir en del av gleden
Gjennom disse barnelagene får barna tidlig oppleve gleden ved å høre om Jesus og være en del av et trygt, godt fellesskap. Smilene, latteren og sangen sitter løst når barna møtes, og mange forteller at ukens høydepunkt er nettopp disse samlingene.
Også blant tweens (alder 10–13 år) spirer det friskt. Vi har flere tweenslag i gang rundt om i regionen, samt en familiegruppe der hele familien deltar sammen. Mange av tweensgruppene bruker undervisningsopplegget Aldri Alene, som Acta har utviklet i samarbeid med andre organisasjoner. Gjennom dette opplegget får de unge utforske troen på en måte som engasjerer: med filmklipp, diskusjoner, aktiviteter og bibellesning som passer alderen.
Det er flott å se hvordan tweens tar eierskap til troen sin. I Norkirken Nordhordland har for eksempel tweensklubben «Sofagjengen» vært med på å planlegge og gjennomføre egne ungdomsgudstjenester. Når barn og tweens får ansvar og tillit, vokser de på det – og menighetene våre blir beriket av deres friske perspektiver.
I tillegg samles familier i flere av Norkirkene i regionen til uformelle husfellesskap. Slike generasjonsfellesskap, der både barn, ungdom og voksne deler tro og hverdag, er med og bygger en helhetlig menighetsfamilie.
Bibelgrupper
Parallelt med de etablerte lagene ser vi en økende interesse for å møtes i mindre grupper for å lese i Bibelen og be sammen. I løpet av året har det blitt startet opp tre nye bibelgrupper for ungdom og studenter i region Hordaland.
Gruppene er en trygg arena til å utforske troens spørsmål, dele erfaringer og heie på hverandre i hverdagen. En bibelgruppe samles på internatet på Framnes, andre i hjemmene. Felles for dem er at de unge her får mulighet til å bygge dype vennskap, stille spørsmål om Bibelen og be for hverandre.
Slik vokser det fram disipler i hverdagen. Det er inspirerende å høre ungdom fortelle hvordan de lærer noe nytt om Jesus og seg selv hver gang de møtes i bibelgruppen sin.
Soul Children
En særlig fargeklatt i Acta Hordaland er Soul Children-arbeidet. Ved utgangen av året har regionen åtte Soul Children- og Soul Kids-kor spredt over hele Hordaland – fra Bømlo og Stord i sør, via Fusa og Bergen, til Arna og Ostereidet i nord.
På øvingene er det høy energi og mye glede: Her læres det inn fengende sanger med tilhørende dansebevegelser, det deles en kort andakt som gir påfyll til hjertet, og det bygges et varmt sosialt fellesskap hvor alle skal bli sett. Soul Children-bevegelsen legger like stor vekt på det åndelige og sosiale som på det musikalske – noe som gjør at korene blir mer enn bare kor; de blir små menighetsfellesskap for de unge.
Korene våre veksler mellom hverdagsøvelser og store begivenheter. I løpet av året har Soul Children-korene deltatt på en rekke konserter, gudstjenester, festivaler og andre spesielle arrangementer. Blant høydepunktene kan vi nevne:
Soul Children Gathering Vest 2024
I april kom syv Soul Children-kor fra hele Vestlandet sammen i Bergen for en inspirerende weekend. Helgen ble en kjempesuksess!
Koristene øvde inn nye sanger og koreografier på tvers av kor, og det hele kulminerte i en storslagen gathering-konsert i Bergen Frikirke lørdag 20. april. Med et entusiastisk CREW fra Bergen Soul Children i spissen, fikk deltakerne oppleve mestring, fellesskap og Guds nærvær på en unik måte.
Konserter og opptredener
Ostereidet Soul Children hadde påskemusikal og julekonsert sammen med voksenkoret Te Deum. Bømlo Soul Children og Stord Soul Children deltok på TV-sendt festgudstjeneste i forbindelse med 1000-årsjubileet for Kristenretten i Moster amfi.
Arna Soul Children bidro også på NRK-gudstjeneste fra Arna kirke, mens Bergen Soul Children medvirker på en stor lovsangskveld i Grieghallen, og var med å fylle konsertsalen med lovsang.
Arna og Bergen Soul Children var også med på Lysfesten i Bergen, og inviterte sammen til en stemningsfull Soul Church-gudstjeneste i misjonssenteret til Normisjon. Dette er bare noen av de mange opptredener der korene er med å spre sanggelde og de gode nyhetene om Guds kjærlighet.
Hverdagsglede og kreativitet
Det er ikke bare de store scenene som teller – også i det daglige skapes det små høydepunkt med lek og moro. Arna Soul Children inviterte til å feire Hallovenn, der medlemmene tok med seg venner, komplett med utkledninger og moro.
Ostereidet Soul Children spiser kvelds sammen, og har også arrangert bingo til inntekt for Håpets stjerne. Disse kreative tiltakene skaper tilhørighet og begeistring innad i korfamilien, og bidrar til at enda flere ønsker å bli med.
Soul Children-arbeidet i Hordaland vokser i både bredde og dybde. Det musikalske nivået utvikler seg for hvert år, men aller viktigst: Flere barn og unge får høre om Jesus, kjenne på et inkluderende fellesskap og oppdage at de har talent og verdi. Gjennom sang, dans og tro finner de unge en plass de hører til.
Vi ser at Soul Children-korene også er en flott arena for ledertrening – mange tidligere kormedlemmer trer etter hvert inn som unge ledere og forbilder for de yngre igjen. Slik vokser en ny generasjon lovsangere og ledere frem midt iblant oss.
Studenter og unge voksne
Høsten 2023 startet Norkirken Bergen en målrettet satsning på studenter og unge voksne. Det begynte i det små, men vokser litt etter litt, med stadig flere deltakere. Utover høsten og videre inn i 2024 har nye ansikter jevnlig dukket opp, og samlingene har vært preget av entusiasme, inkludering og vennskap. Dette viser et tydelig behov for et slikt miljø – unge mennesker i Bergen har funnet et sted hvor de kan høre til, vokse i troen og bygge varige relasjoner.
G19 – Kveldsmat, bønn og lovsang – grunnlaget legges
Kjernen i studentarbeidet har vært G19 – Kveldsmat, bønn og lovsang annenhver søndag kveld klokken 19:00. Samlingene er uformelle og lune, med felles kveldsmat og godt selskap – en fin anledning til å bli kjent med nye. Som navnet tilsier, inneholder hver G19-kveld både enkel servering, andakt, bønn og lovsang.
Gjennom disse samlingene legges et åndelig grunnlag; deltakerne får åndelig påfyll, lovsynge sammen og dele erfaringer fra studentlivet. G19 har fra oppstarten vært bærebjelken i arbeidet, og har skapt en rytme og tilhørighet som mange setter pris på.
G19 sosial – utvidet fellesskapstilbud fra høsten 2024
For å styrke fellesskapet ytterligere ble G19 sosial introdusert fra høsten 2024 som et utvidet fellesskapstilbud. De søndagene det ikke er G19-gudstjeneste, samles unge voksne til sosiale kvelder og aktiviteter. Dette kan være spillkvelder, fjellturer, kafétreff eller andre lavterskel-aktiviteter som lar deltakerne bli bedre kjent i en avslappet setting.
Høsten 2024 inviterte G19-gjengen til brettspillkveld i kirken og søndagsturer etter formiddagsgudstjenesten til Norkirken Bergen. Tiltaket har blitt godt mottatt – mange setter pris på å kunne møtes også utenom de formelle samlingene. G19 sosial har utvidet rammene for fellesskapet og bidrar til at nye og gamle deltakere knytter sterkere bånd.
Bibel, tro & tanke – fordypning i Bibelen og troslivet
Ved siden av de ukentlige samlingene har Norkirken Bergen også lansert Bibel, tro & tanke som en ressurs for fordypning i Bibelen og troslivet. Dette er et nytt initiativ med månedlige undervisningskvelder for dem som ønsker å gå dypere i tro og forståelse. Hensikten er å utruste studenter og unge voksne med solid bibelkunnskap og rom for refleksjon, slik at de kan utvikle en slitesterk tro som tåler hverdagens spørsmål.
Bibel, tro & tanke har fungert som et verdifullt supplement til G19-samlingene: Her får de unge mulighet til å stille spørsmål, lære av erfarne formidlere og samtale om tro og tanke i et litt roligere tempo. Dette tilbudet har bidratt til å styrke forankringen i troen hos deltakerne, og har engasjert dem som ønsker mer dybde utover det man rekker i en vanlig gudstjeneste.
Kontakt med Normisjons bibelskoler
Region Hordaland ønsker å satse ekstra på unge voksne som har gått på Normisjons bibelskoler og folkehøgskoler med kristen profil. Det er mange tydelige ledertyper blant disse, og de ønsker vi å fortsette å utfordre, utruste og bruke i Acta og Normisjon.
I samarbeid med skoleutvikler Marit Elisabeth Berling og leder for Normisjon i Norge, Vegard Tennebø, startet region Hordaland en ny satsing rettet mot studenter på Normisjons skoler. Studentene som var i ferd med å forlate Bibelskolen i Grimstad, Gå Ut-Senteret og Acta Bibelskole fikk en videohilsen der de ble ønsket velkommen til Bergen og Normisjons arbeid i regionen.
Staben i region Hordaland var også med på NKSS sitt arrangement «Velkommen til Bergen» for alle nye studenter i byen.
Velkommen til Bergen – en varm velkomst for nye studenter
Ved studiestart arrangerte Norkirken Bergen «Velkommen til Bergen – Norkirken Spesial,» en velkomstkveld for nye studenter i byen. Det ble servert pizza og god stemning, og nye studenter i Bergen fikk en myk landing i studenttilværelsen. Denne kvelden ble mange introdusert til Norkirken-miljøet for første gang. Med humor, informasjon om menigheten og mulighet til å knytte kontakt med både ledere og medstudenter, ble det en minneverdig start.
Velkommen til Bergen-arrangementet ga tydelig signal om at Norkirken er et åpent hjem for unge som kommer til byen – et sted hvor de raskt kan finne seg til rette.
Et lignende høydepunkt var Kveldskafé litt senere på høsten. Julie Kvalevaag-Holm, som er prosjektutvikler i Acta (Normisjons barne- og ungdomsorganisasjon), tok turen innom Bergen for å treffe byens Acta-ungdommer og studenter.
En mandagskveld i oktober ble kirkerommet gjort om til en trivelig kafé med snacks, kaffe og gode samtaler. Julie delte fra sitt engasjement og oppmuntret de unge til å leve ut troen i praksis. Kveldskaféen samlet både gamle kjente og nye fjes.
Et trygt og godt fellesskap for unge voksne
Gjennom alt dette arbeidet – fra G19 og G19 sosial til fordypningskvelder og spesielle arrangementer – har Norkirken Bergen blitt et trygt og godt sted for unge voksne. Fellesskapet oppleves som et andre hjem der man kan komme som man er. Studenter og unge i arbeid finner her et miljø der de blir sett, verdsatt og utfordret positivt i troen. Det legges vekt på at alle nye blir tatt godt imot, og at ingen skal føle seg alene i storbyen.
Tilbakemeldinger fra deltakerne forteller om en menighet der terskelen er lav for å bli med, og hvor det er lov å stille spørsmål og vokse i eget tempo.
Arbeidet blant studenter og unge voksne i Norkirken Bergen har på kort tid etablert et levende fellesskap preget av omsorg, engasjement og åndelig dybde. Med et variert tilbud som favner både åndelig påfyll, sosialt fellesskap og fordypning, fortsetter dette arbeidet å inspirere mange.
Det er tydelig at Norkirken Bergen nå utgjør en viktig forskjell for unge mennesker i byen – et fellesskap der troen styrkes, vennskap formes, og unge voksne får et trygt ståsted i en ny fase av livet.
Acta Ledernettverk Bergen
For å ta vare på og utruste de unge lederne som vokser frem, startet regionen i 2023 opp et Ledernettverk i Bergen. Dette nettverket har i løpet av året fortsatt å samle engasjerte unge voksne med hjerte for tjeneste. Fem ganger i året møtes deltakerne til samlinger der fellesskap og læring går hånd i hånd. En typisk nettverkssamling består av:
- Fellesskap rundt bordet: Vi begynner kvelden med et måltid. Det å spise sammen bygger vennskap og gjør at nye deltakere lett finner seg til rette.
- Lovsang og bønn: Å søke Gud sammen står sentralt. Gjennom lovsang og felles bønn får vi rette blikket mot Jesus og legge lederskapet vårt i Hans hender.
- Inspirasjon og undervisning: Hver samling har et faglig påfyll. En erfaren leder eller forkynner underviser, enten det handler om praktisk menighetsbygging, personlig trosliv eller lederskap i møte med utfordringer.
- Smågrupper og forbønn: Her deler deltakerne ærlig både gleder og utfordringer fra tjenestene sine, og de løfter hverandre opp i bønn. Denne åpne delingen skaper et unikt fellesskap hvor ingen føler seg alene i tjenesten, men tvert imot opplever støtte, oppmuntring og heiing fra andre som forstår.
Ledernettverket er en del av en nasjonal Normisjon-satsing, og finnes også i Oslo og Trondheim. Målet er å danne et trygt forum der unge ledere i 20-årene kan bli utrustet, inspirert og veiledet mens de tar nye skritt i lederroller i kristent arbeid.
I vårt regionale nettverk ser vi allerede frukter: Deltakerne bygger nettverk på tvers av menigheter, får konkrete råd de tar med seg tilbake til sine sammenhenger, og vokser i frimodighet i sine gaver og sitt kall.
Det er utrolig oppmuntrende å se hvordan Gud reiser opp nye ledere gjennom dette fellesskapet. Vi tror at investering i de unge lederne i dag vil bære rike frukter for fellesskaps- og misjonsarbeidet i morgen.
Kirkens unge
Acta Hordaland har siden 2020 vært med i samarbeidet Kirkens Unge, der elleve kristne barne- og ungdomsorganisasjoner står sammen om en strategisk plattform for forpliktende samhandling gjennom den norske kirkes barne- og ungdomsarbeid. Plattformen er utarbeidet av Samarbeidsrådet for barne- og ungdomsorganisasjoner (SBU).
Det handler om framtiden
Barn og unge-arbeidet i Normisjon region Hordaland handler om fremtiden – om å gi troen videre til neste generasjon. Året som ligger bak oss har vært preget av vekst, varme og mange velsignede øyeblikk. Vi ser at stadig flere barn og unge får møte Jesus, følge Ham i hverdagen og ære Ham gjennom livene sine. Det gir oss håp!
La oss fortsette å stå sammen i bønn, frivillig innsats og kreativitet, slik at enda flere unge mennesker i Hordaland får oppleve det fantastiske fellesskapet vi har i Jesus. Takk for at du er med – du gjør en forskjell!
Galleri Normisjon
Galleri Normisjon Bergen, vår flotte gjenbruksbutikk på Kronstad, har nå vært i drift i halvannet år. Butikken, som åpnet dørene i mai 2023, har funnet sin plass i lokalmiljøet og opplever jevnt sig av kunder. De lyse og trivelige lokalene i Inger Bang Lunds vei 13 er godt synlige fra gaten, noe som har gitt oss mange «drop-in»-besøkende.
Gjennom 2024 har butikken fortsatt å vokse som sosial arena: Antall frivillige medarbeidere har økt, og det har utviklet seg et varmt fellesskap på tvers av generasjoner blant dem som jobber der. Gjengen med rundt 30 frivillige medarbeidere gjør en strålende innsats – de møter kundene med smil, holder butikken innbydende og bidrar til at Galleri Normisjon er kjent for god service og et personlig preg.
Galleri Normisjon er viktig for regionen vår på flere måter. For det første gir den oss en kjærkommen inntekt til misjonsarbeidet. Salget har vært godt og bedre enn året før, når man sammenligner med samme kalendermåned.
Det selges mye klær og sko, i tillegg til kjøkkenutstyr og serviser. Kunst og nips går det også unna med, etterfulgt av møbler, tekstiler, bøker og mer til. Medarbeiderne jobber målrettet med å ha gode presentasjoner av produktene i butikken, og å luke ut det som ikke egner seg for salg. Boksalget bærer også preg av at det gjøres en utsiling. Her er det mange aktuelle bøker å finne. Dette gjenspeiles i et nokså høyt salg, sammenlignet med andre butikker.
Overskuddet fra gjenbruksalget går tilbake til Normisjons arbeid, og i 2024 har bidraget fra butikken vært betydelig. I tillegg er butikken en misjonsstasjon i seg selv – mange som kanskje aldri ville oppsøkt en menighet, stikker innom Galleri Normisjon. Her får de møte en varm atmosfære og et meningsfylt formål bak det vi gjør. Flere kunder har uttrykt at de setter pris på praten i butikken og at inntektene går til en god sak.
Vi ser også en fin synergi ved at Galleri Normisjon Bergen holder til like ved Norkirken Bergen: Kunder inviteres med på arrangementer i misjonssenteret (slik som formiddagskaféene), og menigheten har fått nye kontakter via butikken. Alt i alt er vi veldig takknemlige for Galleri Normisjon Bergen – en vinn-vinn for miljøet, misjonen og fellesskapet.
Vi vil takke hver eneste frivillig som står på i butikken, og vi gleder oss til å se hvordan dette arbeidet kan utvikle seg videre. Kanskje kan vi på sikt drømme om å etablere flere gjenbruksutsalg i regionen, hvis ressurser og muligheter åpner seg? Visjonen er uansett klar: Å bruke alt vi har – selv brukte klær og møbler – til Guds ære og menneskers gavn.
Ansatte
Region Hordaland har en liten, men dedikert stab av medarbeidere som brenner for misjonsoppdraget. I 2024 bestod teamet vårt av følgende ansatte:
Kristian Bjørkhaug
2015 – dd. Regionleder 100 %
Thomas Hammer
2015 – dd. Acta-leder 50 %
Martin Olsen
2013 – dd. Regionmedarbeider 50 %
Maren Helmersen
31.08.2022 – 30.06.2024 Soul Children 20 %
Marie Norbakken
01.01.2023 – dd. Acta konsulent 20%
Svein Høysæter
2016 – dd. Rådgiver 100 %
(utleid til Normisjon internasjonalt og sentralt)
Mammo Bahiru
20.07.2024 – dd. Renholder 20%
(utleid til Bjørnsonsgate 11 AS)
Regionblad og nyhetsbrev
God og tydelig kommunikasjon er viktig for å inspirere til innsats og holde misjonsflammen levende. I 2024 har regionkontoret formidlet informasjon og inspirasjon hovedsakelig gjennom regionbladet, gjennom nyhetsbrev på e-post, og via sosiale medier.
Regionbladet vårt kommer ut fire ganger i året, og har som mål å løfte fram det som skjer i Normisjon – både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Vi forsøker å lage et innholdsrikt blad som både gleder og utfordrer leserne: Vi deler historier fra misjonsfeltene og fra våre egne fellesskap, vi belyser aktuelle tema, og vi retter blikket framover mot nye muligheter i misjonen.
I hver utgave inviterer vi også til konkret engasjement, enten det er bønn, givertjeneste eller deltakelse på arrangementer.
Ved utgangen av 2024 hadde regionbladet 803 abonnenter. Bladet sendes gratis til alle medlemmer og interesserte, og i tillegg til de fire utgavene sender vi ut to brev i året som kun inneholder en gavegiro med informasjon om regionens økonomiske behov.
Totalt seks postutsendelser i året gir oss et viktig kontaktpunkt med misjonsfolket i Hordaland. Vi får ofte gode tilbakemeldinger på regionbladet, og det motiverer oss til å fortsette å lage et blad som når hjem til folk med misjonsglede og -visjon.
Nyhetsbrevene på e-post har blitt sendt ut jevnlig i forkant av større arrangementer eller begivenheter. Her får mottakerne kjapp og praktisk informasjon om inspirasjonssamlinger, møter, konserter og annet som skjer i regionen.
Vi ser at nyhetsbrevene bidrar til å mobilisere folk og skape blest om det som skjer. I tillegg tar vi i bruk Facebook og Instagram for å nå ut bredere, særlig til den yngre garde. Enkelte arrangementer og kampanjer i 2024 ble annonsert i sosiale medier, noe som ga merkbart større oppmøte.
Vi erkjenner at det digitale informasjonslandskapet stadig er i endring, og vi ønsker å være tilstede der folk er – uten at det går på bekostning av det personlige møtet. Derfor kombinerer vi «gammel og ny» kommunikasjon: trykt blad for fordypning, e-post for påminnelser, og sosiale medier for å nå raskt og bredt ut.
Driftsgrunnlag og økonomi
Regnskapsresultat
2024 2023
Inntekter: 5.892.795 (4.444.082)
Utgifter: 6.232.059 (5.403.621)
Resultat : -210.529 (-964.725)
Driftsgrunnlag
Driften av Normisjon Region Hordaland baserer seg på gaveinntekter fra foreninger, fellesskap, private givere, basarer, messer og kollekter fra menigheter.
Fordeling av gavene viser at fellesskapene våre har et stort internasjonalt engasjement, noe vi skal være glad for, samtidig må vi ta på alvor at regionen må ha høyere inntekter, noe det arbeides med.
Vi gledes over økte gaveinntekter til regionen gjennom fast givertjeneste. Vi har videreført en aksjon med mål om 50 nye givere som gir kr 500 i måneden. Dette har gitt følgende resultat så langt: 21 nye fastgivere gjennom 2024. Dette arbeidet må vi fortsette med neste år for å bygge en bærekraftig misjonøkonomi.
Vi er glade og takknemlige for alle gavene til arbeidet i region Hordaland. Galleri Normisjon Bergen er en viktig kilde til inntekter til region Hordaland og misjonsarbeidet. Regionstyret er takknemlig for medarbeidere som gjør dette mulig,
Gavefordeling i Normisjon 2024
Gaver fra region Hordaland: 5.075.418 kr (100%)
Andel Normisjon internasjonalt: 3.315.162 kr (65%)
Andel region Hordaland: 1.760.256 kr (35%)
Lag og foreninger
Region Hordaland — 31.12.2024
Normisjonsforeninger:
Bhutan Foreningen, Indre Arna
Bremnes Normisjonsforening, Urangsvåg
Espeland Santalforening, Haukeland
Fitjar Normisjon, Fitjar
Foldrøy Og Moster Mannsforening, Mosterhamn
Foldrøy Santalforening, Mosterhamn
Frekhaug Santalforening, Frekhaug
Ganja Misjonsforening, Ulset
Gilje Og Thormodsæter Normisjon, Bremnes
Gjerstad Santalforening, Lonevåg
Huglo Santalforening, Huglo
Jondal Misjonsforening – Normisjon, Jondal
Kårevik Santalforening, Stord
Modne Menn For Misjon, Espeland
Moster Normisjonsforening, Mosterhamn
Nordbygda Santalforening, Stord
Sandalen Misjonsforening, Mathopen
Santalblomsten Misjonsforening, Blomsterdalen
Santalgruppa, Husnes
Sennepskornet Santalforening, Rådal
Skjold Kvinneforening, Tjeldstø
Sotra Normisjon, Ågotnes
Tubal-Ludviksens Minde Forening, Brattholmen
Tusenfryd Kvinneforening, Ytre Arna
Tysnes Normisjonsforening, Tysnes
Utåker Santalfor. I Normisjon, Utåker
Vadmyra Santalforening, Loddefjord
Øvrebygda Normisjon, Fitjar
Normisjonsmenigheter
Norkirken Bergen, Bergen
Norkirken Nordhordland, Frekhaug
Norkirken Os, Os
Barneklubber i Acta Normisjon
Gutten Barnelag, Vik
Søndagsskoler i Acta Normisjon
Kongebarna Nordhordland, Frekhaug
Kongebarna Norkirken Bergen, Bergen
Tweensarbeid i Acta Normisjon
Sofagjengen Norkirken Nordhordland, Frekhaug
Yngres, Vik
Tweensklubb i Norkirken Bergen (del av Kongebarna)
Birkeland Tweensklubb, Bergen
Bibelgrupper i Acta Normisjon
Bergens Beste Bibel Babes, Bergen
Bibel-Bjørg-Bordet
Bibelgruppe Framnes
Sang og musikk i Acta Normisjon
Arna Soul Children, Indre Arna
Arna Soul Kids, Indre Arna
Bergen Soul Children, Bergen
Bømlo pre Soul Children, Bremnes
Fusa Soul Children, Fusa
Ostereidet Soul Children, Ostereide
Stord Soul Children, Stord
Stord Soul Kids, Stord
Familiearbeid i Acta Normisjon
Rohobot Familie Fellesskap, Bergen
Regionstyrets arbeid i 2024
Styret har gjennom 2024 hatt 5 møter og behandlet 32 saker. Årsmøte ble avholdt 13.04.2024. Regionstyret har hatt et fellesmøte med styrene for Norkirken Os, Norkirken Norhordland og Norkirken Bergen. Møtet var viktig for samhandling, misjon og engasjement for å nå nye med evangeliet.
Vårt ønske er at misjonssenteret skal virkeliggjøre visjonen «Jesus Kristus til nye generasjoner og folkeslag» gjennom grunnleggende kjennetegn som «tilhørighet, utvikling og nyvinning».
Tilhørighet
Misjonssenteret skal være et åndelig hjem der Normisjon sin identitet skapes, gjennom organisasjonens ulike fellesskap som foreninger, Acta-, student-, og menighetsarbeid.
Her har Norkirken Bergen sin base, og kan sammen med regionen skape identitet for Normisjons arbeid lokalt og globalt.
Utvikling
Misjonssenteret skal være et inspirerende ressurssenter for fellesskap, foreninger og menigheter som har engasjement for misjon, og som gir mulighet for rekruttering og utrustning til tjeneste nasjonalt og internasjonalt.
Nyvinning
Misjonssenteret skal være et pioner senter for regionen som gir utrustning til å nå mennesker med evangeliet, etablere nye fellesskap og som sender ut misjonærer.
Gjennom 2024 har vi sett en god utvikling når det gjelder møteplasser for alle generasjoner i misjonssenteret. Flere og flere finner sin plass og tilhørighet til Normisjons arbeid. Det er en gledelig utvikling. Vi må fortsatt arbeide for at ulike fellesskap, foreninger og lag kan kjenne på tilhørighet og anse misjonssenteret som sitt åndelige hjem.
Gjennom inspirerende misjonssamlinger kan den enkelte få kunnskap som kan gi glød til arbeidet lokalt, og slik være med og skape interesse for hvordan nå nye med evangeliet.
Se utfyllende beskrivelse av arbeidet som gjøres sammen med utspring I misjonssenteret
Takk
Takk til alle frivillige medarbeidere i ulike fellesskap som foreninger, menigheter og Galleri Normisjon Bergen som står sammen med oss i tjenesten for Jesus. Takk for at dere tar del i visjonen på deres måte.
Vi takker Gud for hver av våre ansatte – for deres trofaste tjeneste, deres kreativitet og deres hjerte for mennesker. De ansatte jobber tett sammen som et team, og de legger også til rette for at frivillige kan trives og bidra inn i arbeidet. Sammen med alle frivillige utgjør de ansatte et sterkt lag som leder an i regionens misjonssatsing.
Takk for givertjeneste og forbønn. Vi trenger hverandre!
Foran oss ligger nye muligheter for hver enkelt som ønsker å være med i Normisjons- fellesskapet.
Takk for at du vil være med!
Bergen, mars 2025
Liv Berit Pilskog (s)
Styreleder.
Styrets årsberetning for 2024
Virksomhetens art og lokalisering
Normisjon, region Hordaland har sitt kontor i Bergen. Regionen er tilsluttet Normisjon, med hovedkontor i Oslo. Normisjons oppdrag er å formidle evangeliet i ord og gjerning lokalt og globalt.
Utvikling i resultat og stilling
Etter styrets oppfatning gir regnskapet for 2024 en rettvisende oversikt over utvikling og regionens økonomiske stilling ved årsskiftet.
Fortsatt drift
I samsvar med regnskapslovens § 3-3 bekreftes det at forutsetningen om fortsatt drift er lagt til grunn ved utarbeidelsen av regnskapet.
Arbeidsmiljø
Styrets oppfatning er at arbeidsmiljøet og den generelle trivselen på arbeidsplassen er god. Det er bevissthet rundt tiltak og arrangementer som fremmer trivsel og arbeidsmiljø.
Likestilling
Virksomhetens ansatte og styre består av kvinner og menn.
Ytre miljø
Styret kjenner ikke til at virksomheten forurenser det ytre miljø utover det som er normalt for en virksomhet som denne.
Bergen, 20. mars 2025
Liv Berit Pilskog, styreleder
Asbjørn Økland, nestleder
Einar Ekerhovd, styremedlem
Ingebjørg Nordtveit, styremedlem
Ottar Hope, styremedlem
Knut Rune Flaa, varamedlem
Kristian Blom, varamedlem
Else Ekerhovd, varamedlem
Kristian Bjørkhaug, regionleder/daglig leder